Het gebruik van social media is gratis....toch?! Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Maar vind jij het oké dat alle gegevens die jij online post worden doorverkocht? Dat is namelijk de prijs die je betaalt. Je vult je gegevens in, je klikt na een flinke lap tekst op ‘akkoord’ en je belandt in het digitale schap. Enig idee wat er met jouw gegevens gebeurt?

Betalen met je privacy

Online diensten zoals van Facebook, Google en Microsoft zijn vaak gratis te gebruiken. In ruil voor de gratis toegang geef je echter wel een deel van je privacy op. De diensten mogen bijvoorbeeld je foto’s, je likes, je locatie of de inhoud van je berichten analyseren en gebruiken voor commercieel gewin. Zo kunnen ze advertenties personaliseren, je foto’s gebruiken in reclame-uitingen en een deel van je gegevens (al dan niet geanonimiseerd) doorverkopen aan derden. Waarbij ze soms handig gebruik maken van de algemene voorwaarden, die je als gebruiker vaak niet leest.

Cookies

En dit gebeurt niet alleen bij de gratis diensten van de grote tech-reuzen die iedereen kent. Ook websites en apps volgen vaak wat je doet en verzamelen dit in bijvoorbeeld cookies.

Kies bewust voor de diensten die je gebruikt en weet wat je ervoor in ruil teruggeeft.

Mogen datadealers alles van je weten?