Heb jij weleens je accountgegevens gedeeld? Met een collega, een medestudent of iemand anders? Kan geen kwaad toch? Misschien niet op dat moment, maar het kan meer impact hebben dan je denkt.

Heb jij weleens een afwijkend verzoek ontvangen van je leidinggevende om snel geld over te maken? Dit kan gebeuren en het is misschien wel vrij normaal. Maar cybercriminelen kunnen ook misbruik maken van de hiërarchie in een organisatie om grote bedragen afhandig te maken.

Het zal je maar gebeuren: een hacker maakt jouw unieke en onvervangbare computerbestanden ontoegankelijk en je krijgt ze pas terug als je losgeld betaalt. Je bent dan slachtoffer van ransomware.

Is het gebruik van openbare wifi-netwerken eigenlijk wel veilig? Superhandig inloggen zonder wachtwoord of met een wachtwoord dat op het bord staat van het koffietentje waar je zit. Weet jij wat er kan gebeuren of wat je kunt doen om jezelf te beschermen?

"Mijn wachtwoord achterhalen via een e-mailbericht, dat kan toch niet?" Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in op de website. Hoe betrouwbaar is dat? Heb je te maken met een wachtwoordverleider oftewel phishing?

Het gebruik van social media is gratis....toch?! Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Maar vind jij het oké dat alle gegevens die jij online post worden doorverkocht? Dat is namelijk de prijs die je betaalt. Je vult je gegevens in, je klikt na een flinke lap tekst op ‘akkoord’ en je belandt in het digitale schap. Enig idee wat er met jouw gegevens gebeurt?

"Hoe groot is nou de kans dat ik gehackt word?" Groter dan je denkt: je let even niet op en plotseling staat er malware op je laptop. Iemand heeft binnen een paar seconden jouw computer besmet en kijkt moeiteloos mee als je bijvoorbeeld internetbankiert. Hoe bizar is dat!

Voor heel veel diensten moet je een wachtwoord hebben. Maar hoe onthoud je die allemaal? Heel gemakkelijk, je geboortedatum en de naam van je favoriete club. Bij alle diensten hetzelfde. Handig toch? Of niet?