Lees jij de voorwaarden?
Het gebruik van social media is gratis....toch?! Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Maar vind jij het oké dat alle gegevens die jij online post worden doorverkocht? Dat is namelijk de prijs die je betaalt. Je vult je gegevens in, je klikt na een flinke lap tekst op ‘akkoord’ en je belandt in het digitale schap. Enig idee wat er met jouw gegevens gebeurt?
Betalen met je privacy
Online diensten zoals van Facebook, Google en Microsoft zijn vaak gratis te gebruiken. In ruil voor de gratis toegang geef je echter wel een deel van je privacy op. De diensten mogen bijvoorbeeld je foto’s, je likes, je locatie of de inhoud van je berichten analyseren en gebruiken voor commercieel gewin. Zo kunnen ze advertenties personaliseren, je foto’s gebruiken in reclame-uitingen en een deel van je gegevens (al dan niet geanonimiseerd) doorverkopen aan derden. Waarbij ze soms handig gebruik maken van de algemene voorwaarden, die je als gebruiker vaak niet leest.
Cookies
En dit gebeurt niet alleen bij de gratis diensten van de grote tech-reuzen die iedereen kent. Ook websites en apps volgen vaak wat je doet en verzamelen dit in bijvoorbeeld cookies. Kies bewust voor de diensten die je gebruikt en weet wat je ervoor in ruil teruggeeft.
Mogen datadealers alles van je weten?
Onze tips om met voorwaarden om te gaan
- Maak gebruik van 'private browsing' . Daarmee voorkom je dat apps weten waar en wanneer je geweest bent met je browser.
- Pas de privacy instellingen aan in de dienst of app.
- Controleer regelmatig of de privacy instellingen nog goed staan. Bij aanpassingen en updates worden deze soms op instellingen gezet die gunstig voor de leverancier van de app zijn, maar ongunstig voor jou.
- Lees de algemene voorwaarden.
Internet of Things
Je koffie al ingeschonken voor je wakker wordt, een melding op je telefoon als de was klaar is en je thermostaat die zelf weet wanneer en op hoeveel graden je...
Lees artikelMobiele apps en privacy
Een app om foto’s te delen met je vrienden, je avondeten te bestellen en je sportprestaties te meten. En je hebt er ook nog één met grappige geluidjes. Dat spelletje...
Lees artikelVoorzichtig met persoonsgegevens verzamelen
Je verzamelt gegevens voor je onderzoek of je werk. Een naam hier, een adres daar. Heb je al die gegevens echt nodig? En weet iedereen wat je met die gegevens...
Lees artikel