Herken nep websites

Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen. Verzonken in je zoektocht zag je niet dat één van die sites nep was. En nu liggen jouw naam en inloggegevens voor het oprapen. 

Wat zijn nep websites?

Nep websites worden gemaakt door oplichters om je te verleiden om gevoelige informatie te delen. Zoals wachtwoorden voor rekeningen, financiële informatie, of andere persoonlijke gegevens. Of om je te verleide tot het downloaden van malware of het kopen van producten die niet bestaan.

Hoewel oplichters valse websites kunnen maken in de hoop dat je er online toevallig op terecht komt, worden deze sites meestal gebruikt als onderdeel van phishing-aanvallen.

Hieraan kun je een nep website herkennen

  • Kijk goed naar de domeinnaam. Zitten er spelfouten in, of verwijst het naar een onbekend domein?
  • Een groen slotje in de browserbalk geeft aan dat de website de gegevens die je invoert op de wesite beveiligd, en zegt niks over de intenties van de website.
  • Let op spellingfouten, slechte kwaliteit van afbeeldingen en vreemde lay-out of indeling.
  • Controleer hoe oud het domein is. Oplichters gebruiken een domein heel kort. Een recent geregistreerde website kan minder betrouwbaar zijn. Bekijk wanneer een webdomein geregistreerd is op Whois Lookup.
  • Controleer of er gebruikers reviews op onafhankelijke websites staan over deze website en controleer of er klachten gerapporteerd zijn over de website. Dat doe je met een zoekopdracht met 'Naam van website + klacht'
  • Lees de voorwaarden voor verzenden en retourneren zorgvuldig. Zijn er geen voorwaarden te vinden? Dan is het waarschijnlijk een oplichter.
  • Welke betaaloptie wordt er aangeboden? Betaal nooit in de vorm van cadeau kaarten, iTunes tegoed, of betaalmogelijkheden zoals Zelle, Venmo of Western Money Transfer.
  • Klinkt het aanbod op de website te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk een oplichter.
  • Vertrouw niet blind op afbeeldingen van online keurmerken en certificeringen. Contacteer bij twijfel de organisatie die het keurmerk uitgeeft.

Ben je slachtoffer van een nep website?

Heb je geld overgemaakt of gegevens ingevuld op een nep website? Eerste hulp bij fraude helpt je om de schade te beperken.