Account delen
Heb jij weleens je accountgegevens gedeeld? Met een collega, een medestudent of iemand anders? Kan geen kwaad toch? Misschien niet op dat moment, maar het kan meer impact hebben dan je denkt.
Account voor jou alleen
Over het algemeen is een account bedoeld en ontworpen voor 1 gebruiker. Veel accounts worden niet alleen gebruikt voor toegang tot een bepaalde dienst, maar steeds meer ook als een digitaal paspoort. Zo kun je bijvoorbeeld met je Google- of Facebook-account inloggen bij allerlei andere websites en diensten. Ook je instellingsaccount is sterk gekoppeld aan jouw identiteit.
Delen kan leiden tot misbruik
Op het moment dat je zo'n account deelt met iemand anders, geef je dus meer weg dan alleen je wachtwoord. Het is misschien gemakkelijk op dat moment en waarschijnlijk vertrouw je de persoon met wie je het deelt wel, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En als je inloggegevens gelekt zijn, kan je account misbruikt worden voor allerhande zaken: van spam of sabotage tot identiteitsfraude.
Houd inlogdieven buiten de deur. Jouw account is voor jou alleen.
Wat als iemand anders toegang tot je account heeft?
Met deze tips houd je je account veilig.
- Check op www.politie.nl of www.haveIbeenpawned.com of wachtwoorden verbonden aan jouw e-mail adres zijn gehackt
- Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord. Een digitale wachtwoordkluis kan je helpen om unieke en sterke wachtwoorden te maken en te onthouden.
- Wees je bewust waar je account allemaal voor gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld om online bestellingen mee te doen, een lening af te sluiten of om tot andere diensten toegang te krijgen.
- Heb je je account een keer met iemand gedeeld? Of vermoed je dat iemand gebryuik maakt van jouw account? Verander je wachtwoord en stel Multi Factor Authenticatie in.
- Bewaar wachtwoorden op een plek waar anderen niet bij kunnen. Deel je wachtwoord en de manier om je wachtwoord te onthouden niet met anderen.
Internet of Things
Je koffie al ingeschonken voor je wakker wordt, een melding op je telefoon als de was klaar is en je thermostaat die zelf weet wanneer en op hoeveel graden je...
Lees artikelHerken nep websites
Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen....
Lees artikelWeet wat je online deelt
Een app om foto’s te delen met je vrienden, je avondeten te bestellen en je sportprestaties te meten. En je hebt er ook nog één met grappige geluidjes. Dat spelletje...
Lees artikel