Heb jij weleens een afwijkend verzoek ontvangen van je leidinggevende om snel geld over te maken? Dit kan gebeuren en het is misschien wel vrij normaal. Maar cybercriminelen kunnen ook misbruik maken van de hiërarchie in een organisatie om grote bedragen afhandig te maken.

Crimineel in de huid van manager

Bij CEO-fraude doen criminelen zich voor als een hooggeplaatste manager of bestuurder. Het kan in verschillende vormen voorkomen maar meestal gaan ze als volgt te werk: een medewerker van de financiële administratie krijgt een e-mail van de leidinggevende met het verzoek om een groot bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Er is haast bij en het gaat buiten de normale procedures om.

Gedegen voorbereiding

Voordat je een e-mail krijgt, is er al een hele voorbereiding geweest. De cybercriminelen verzamelen informatie over je organisatie, wie de leidinggevende is, hoe hij of zij communiceert en over de procedures die jullie hanteren. Alles om het maar zo aannemelijk mogelijk te maken.

Hoge druk

Door de hoge druk (er moet snel betaald worden) en hiërarchische afstand tot de leidinggevende komt het geregeld voor dat de medewerker afwijkt van de procedure en het geld overmaakt. Naar de criminelen dus. Dergelijke schade is ook nog eens niet verzekerd omdat de medewerker de handeling zelf verricht.

5 miljard dollar schade

Volgens de FBI is er al meer dan 5 miljard dollar schade geleden door dit soort oplichting en ook in Nederland zijn er al tientallen meldingen geweest (bron). Wees dus bedacht op CEO-fraude en laat je niet misleiden.

Herken jij misleidinggevenden?