Weet wat je online deelt
Een app om foto’s te delen met je vrienden, je avondeten te bestellen en je sportprestaties te meten. En je hebt er ook nog één met grappige geluidjes. Dat spelletje dat je al uitgespeeld hebt. En die ene voor op vakantie. Maar wist je dat jij die al die apps met je mee laat reizen, luisteren en kijken? En ze dus altijd precies weten waar je bent, wat er op je foto’s staat en zelfs wat je zegt?
Wat weet het herinnernet van jou?
Check je privacy settings
Elk social media platform biedt manieren om te bepalen welke informatie je met wie deelt. Controleer deze instellingen regelmatig, want ze veranderen voortdurend. Kijk bij de privacy settings om te bepalen hoeveel je met anderen en met het social media platform wilt delen.
Wees bewust met wat je deelt
Wanneer heb je jezelf voor het laatst gegoogled? Als je dat regelmatig doet, kun je zien welke informatie of afbeeldingen en video's van jou openbaar beschikbaar zijn.
Stel een Google Alert voor jezelf in, zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer er een nieuw item over jou online wordt geplaatst.
Deel geen gevoelige informatie online
Deel geen persoonlijke informatie zoals je telefoonnummer, huisadres, e-mailadres of studentennummer. Als je die informatie moet delen, doe het dan nooit via een social media platform en zorg ervoor dat je weet met wie je het deelt en waarom ze de informatie nodig hebben.
Onze tips voor omgaan met gluurapps
- Iets wat eenmaal op internet of social media staat is moeilijk te verwijderen. Denk daarom goed na of je dit bericht echt wilt delen met de hele wereld.
- Wees kritisch op het delen van persoonlijke informatie. Denk aan je huisnummer, straatnaambordjes, de locatie van je school, huisarts of thuisadres.
- Plaats nooit een foto van een officieel document zoals een rijbewijs of paspoort op social media.
- Wees terughoudend met het plaatsen van foto's waar kinderen op staan.
- Schakel de locatievoorziening uit: anders bevatten je foto's informatie over waar jij je op dat moment bevond.
- Controleer regelmatig je privacy instellingen.
- Wees zorgvuldig met het accepteren van vriendschapsverzoeken. Nep accounts proberen zo bij jouw gegevens te komen, of bij gegevens van jouw vrienden.
- Houd zakelijk en privé gescheiden.Bijvoorbeeld door op social media een alias te gebruiken. En door de privacy instellingen voor accounts te beperken tot mensen die je echt kent.
Internet of Things
Je koffie al ingeschonken voor je wakker wordt, een melding op je telefoon als de was klaar is en je thermostaat die zelf weet wanneer en op hoeveel graden je...
Lees artikelMobiele apps en privacy
Een app om foto’s te delen met je vrienden, je avondeten te bestellen en je sportprestaties te meten. En je hebt er ook nog één met grappige geluidjes. Dat spelletje...
Lees artikelVoorzichtig met persoonsgegevens verzamelen
Je verzamelt gegevens voor je onderzoek of je werk. Een naam hier, een adres daar. Heb je al die gegevens echt nodig? En weet iedereen wat je met die gegevens...
Lees artikel