Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht
Cybercrime

Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent geworden van cybercrime.

Hacken

Cybercrime is criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT. Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen maken en minder kans hebben om gepakt te worden. De criminele activiteiten kunnen gericht zijn tegen personen, eigendommen, organisaties, elektronische communicatienetwerken of informatiesystemen. De gevolgen van cybercrime zijn verstrekkend. Het kan je niet alleen veel geld kosten, maar ook emotioneel belastend zijn of de reputatie beschadigen van een bedrijf. Voorbeelden van cybercrime zijn: virus, ransomware, phishing, hacking en identiteitsfraude.

Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent geworden van phishing. Van deze soort fraude kan je online (nog) geen aangifte doen. Ga naar een politiebureau om aangifte te doen.

Op de website www.fraudehelpdesk.nl kan je alle actuele waarschuwingen vinden over phishing en andere fraudevormen. Daar kan je ook met anderen delen wat jou is overkomen.