Veelgestelde vragen

Zoekopdracht annuleren
Zoekresultaten op ''
Security
Privacy
Security

Probeer overzicht te krijgen: wat is er gebeurd, om welke gegevens gaat het en wat is de impact? Neem onmiddellijk maatregelen om de schade van het datalek te beperken. Bepaal of u het datalek gemeld moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bepaal of u het datalek wel of niet moet melden aan de betrokken personen.

Lees meer
Cybercrime
Ransomware
Security

Als je slachtoffer bent op je werk, meld dit zo snel mogelijk bij je organisatie of instelling. Gaat het om een prive sutuatie, meld dit dan bij de politie. Ontkoppel je computer zo snel mogelijk van het netwerk. Dat doe je door de fysieke netwerkverbinding te verbreken en wi-fi op je apparaten uit te zetten. Maak je regelmatig back-ups? Controleer of die niet aangetast zijn. Schakel een expert in om te zien of zij je bestanden kunnen ontsleutelen.

Lees meer
Security
Ransomware
Security

Blijf kalm Merk je dat je gehackt bent of je bestanden ineens versleuteld zijn? Blijf rustig zodat je gericht kunt handelen en de schade nog enigszins kunt beperken. Laat het apparaat aan, maar verbreek de verbinding met het wifi-netwerk Als je het apparaat uitzet kunnen bestanden en gegevens verloren gaan. Laat het apparaat dus aan staan, maar verbreek wel meteen de verbinding met het netwerk. Doe dit niet alleen voor het gehackte apparaat, maar voor al je apparaten die met het internet verbonden zijn. Zo kun je voorkomen dat er meer schade ontstaat. Gegevens en/of bestanden zijn mogelijk al door...

Lees meer
Privacy
Privacy

Alle gegevens die je bewaart kunnen gehackt worden. Door zo min mogelijk gevoelige gegevens te gebruiken, voorkom je dat die gegevens door hackers buitgemaakt kunnen worden. Voorbeelden van minimaliseren van persoonsgegevens Een foto is een persoonsgegeven. Vraag daarom alleen om een pasfoto als dat echt belangrijk is. namen zijn makkelijker te herleiden naar een persoon als je wowel voor- als achternaam uitvraagt. Bij kleine groepen of informele bijeenkomsten kun je daarom ook alleen de voornaam vragen.

Lees meer
Cyberhygiene
Cyberhygiene
Social Engineering
Wachtwoorden

Deze hackermethode wordt ook ‘shoulder surfing’ genoemd, waarbij iemand over de schouder meeleest wat er op het beeldscherm staat. Hierbij kunnen wachtwoorden of bedrijfs- of persoonsgevoelige informatie worden gelekt. Scherm in openbare ruimtes je toetsenbord en beeldscherm af bij het typen van je wachtwoorden en andere inlogcodes. Een privacyfilter kan hier een oplossing bieden. Deze filter verduistert het beeldscherm wanneer dit vanuit een hoek wordt bekeken.

Lees meer
MFA
Cyberhygiene
MFA

2-factor authenticatie (2FA) is een authenticatiemethode waarbij je je op twee manieren moet identificeren om ergens toegang tot te krijgen. De eerste manier is vaak het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede manier is bijvoorbeeld een sms-code. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat je toegang krijgt, dus je account is op deze manier beter beveiligd. Zelfs als je wachtwoord uitlekt, heeft een hacker nog geen toegang tot je account. 2FA zelf instellen Je kan 2FA zelf redelijk snel instellen en steeds meer webdiensten bieden deze optie aan, hoewel je het wel zelf moet aanzetten. Log in bij de...

Lees meer
Cybercrime
Ransomware

Zodra je op je computer een melding krijgt van je bestanden die versleuteld zijn (zoals op onderstaande afbeelding), verbreek dan de netwerkverbinding en schakel de computer uit. Hiermee voorkom je mogelijke verdere verspreiding op je eigen computer, maar ook naar de computers van bijvoorbeeld je collega’s of medestudenten. Neem daarna gelijk contact op met de IT-helpdesk.

Lees meer