Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht
Security

Wat doe ik bij een security incident?

Ransomware
Security
  • Blijf kalm

Merk je dat je gehackt bent of je bestanden ineens versleuteld zijn? Blijf rustig zodat je gericht kunt handelen en de schade nog enigszins kunt beperken.

  • Laat het apparaat aan, maar verbreek de verbinding met het wifi-netwerk

Als je het apparaat uitzet kunnen bestanden en gegevens verloren gaan. Laat het apparaat dus aan staan, maar verbreek wel meteen de verbinding met het netwerk. Doe dit niet alleen voor het gehackte apparaat, maar voor al je apparaten die met het internet verbonden zijn. Zo kun je voorkomen dat er meer schade ontstaat. Gegevens en/of bestanden zijn mogelijk al door hackers buitgemaakt.

  • Verander je wachtwoorden

Als het nog lukt om in te loggen bij je accounts, verander je wachtwoorden dan direct. Kies het liefst voor een zo lang mogelijk wachtwoord (tenminste 12 tekens of meer) dat jij goed kunt onthouden. Hoe meer tekens, hoe beter. Stel twee factor authenticatie in om het hackers moeilijker te maken. Verander je wachtwoorden nooit vanaf het gehackte apparaat, want wellicht kijkt er nog iemand met je mee.

  • Informeer de onderwijsinstelling en je familie en vrienden

Er heerst nog vaak een taboe op vertellen dat je mogelijk gehackt bent of slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit. Maar het kan iedereen overkomen en er over praten helpt om anderen daar bewust van te maken. Door adequaat te handelen kan verdere schade voorkomen worden. En door familie en vrienden te vertellen over dit soort incidenten help je om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.