Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht
Cyberhygiene

Wat is een VPN en waarom moet ik dat gebruiken?

Cyberhygiene
Openbare wifi

Een VPN (Virtual Private Network) legt een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat en het internet. Zo kan je afgeschermd en veilig gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk of op social media in landen waar dit geblokkeerd is.

Als je een VPN-verbinding gebruikt, wordt je internetverkeer versleuteld verstuurd. Hierdoor kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Er zijn veel verschillende VPN-aanbieders (gratis en betaald) en apps voor verschillende besturingssystemen, en veel smartphones hebben tegenwoordig ook ingebouwde VPN-software die je kunt activeren.

Neem de tijd om je in VPN te verdiepen en te bepalen welke dienst het beste bij jou, jouw apparaten en je internetgedrag past. Let wel: de ‘gratis’ VPN-diensten moeten op een andere manier geld aan je verdienen, bijvoorbeeld door je surfgedrag door te verkopen.

Hoe stel je een VPN in?

  1. Bepaal van welke VPN-dienst je gebruikt wilt maken.
  2. Download en installeer de app op je computer en telefoon en maak een account aan.
  3. Dat is alles! Wanneer je gaat internetten, zal de VPN-software op de server een beveiligde verbinding starten en jou als gebruiker op afstand toegang verlenen tot het eigen netwerk. Je internetverbinding is nu versleuteld en geanonimiseerd.