Versleutel je gegevens

Even een mail sturen. Over een afspraak die je hebt gemaakt met een ander, of een bestand dat je met iemand zou delen. Maar hoe weet je zeker dat die gegevens niet voor het grijpen liggen? Dat alles veilig wordt opgeslagen in de cloud of veilig wordt verstuurd? Want weet jij in welk land de servers staan en wat daar de privacywetten zijn?

Versleutel je data en voorkom grijpgegevens.

Wat is het versleutelen van gegevens?

Versleutelen van gegevens (encryptie) is het toepassen van een proces waardoor gegevens niet meer leesbaar zijn. Daarmee verberg je de boodschap zodat die alleen gelezen kan worden door degene die die de sleutel heeft. Voor ieder ander is de tekst veranderd in een onleesbare warboel.

Versleuteling is belangrijk

Digitale gegevens zijn een gewild doelwit voor cybercriminelen. Niet alleen wachtwoorden en gebruikersnamen, maar ook informatie over waar je werkt of wat je interessant vindt. Het versleutelen van je gegevens voorkomt dat cybercriminelen jouw gegevens in handen krijgen.

Grote techbedrijven gebruiken jouw gegevens om door te verkopen, of om een profiel over jou samen te stellen. Dat kan onverwacht vervelende gevolgen hebben. Voorkom dat grote techbedrijven met je gegevens op de loop gaan door ze te versleutelen.

Fysiek en digitaal

Versleuteling wordt op veel verschillende plekken toegepast. Een voorbeeld van fysieke versleuteling is een USB stick met encryptie.

Onze tips om je gegevens te versleutelen

  • Maak gebruik van VPN. Een VPN versleuteld gegevens die tussen jouw apparaat en het internet uitgewisseld worden. Zo kunnen gegevens niet door hackers afgeluisterd worden.
  • Sla gegevens op een datadrager versleuteld op. Zo ben jij de enige die ze kan lezen. Raak je je USB stick of harde schijf kwijt, dan kan niemand anders er bij.
  • Een groen slotje naast het webadres in de balk bovenaan je browser geeft aan dat de gegevens die je daar invoert niet meer zomaar door anderen te zien zijn. Dit is vooral belangrijk voor webshops waar je persoonlijke en financiele informatie intypt. Zie je geen groen slotje? Vul dan geen gegevens in op de website.
  • Zet versleuteling aan op apparaten zoals je tablet, laptop en telefoon.