Phishing
"Mijn wachtwoord achterhalen via een e-mailbericht, dat kan toch niet?" Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in op de website. Hoe betrouwbaar is dat? Heb je te maken met een wachtwoordverleider oftewel phishing?
Nepmails van criminelen...
Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, of met inhoud die je niet verwacht, of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail, ook wel phishingmail genoemd. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je via e-mail op te lichten. Ze gaan soms ook erg ver in hun pogingen.
...om jouw persoonlijke gegevens buit te maken
Het kan geld opleveren om via e-mail achter je persoonlijke gegevens te komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als een cybercrimineel de inloggegevens van je bank bemachtigt en geld van je rekening haalt. Ook kunnen criminelen e-mails sturen waar zij je proberen te verleiden om persoonlijke gegevens terug te mailen of op een link te klikken. Nadat je op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd.
Phishing kan overigens verschillende vormen aannemen: het kan evengoed telefonisch gebeuren.
Hoe werkt phishing en wat kun jij doen om hackers te stoppen? Doe de e-learning en zie hoe hackers bij Maastricht University te werk gingen.
Onze phishing tips
- Geef nooit gegevens door in een telefoongesprek dat jij niet zelf begonnen bent.
- Als een betrouwbare of bekende instantie om persoonsgegevens vraagt, doen zij dit nooit via een link in een e-mail. Ga zelf naar de website van de instantie door de URL in te toetsen.
- Voel je je in een gesprek onder druk gezet, krijg je een onrustig gevoel van het bericht of schiet je er door in de stress? Breek het gesprek af.
- Vraagt een bekende of een instantie iets ongewoons of afwijkends? Wees alert, grote kans dat het phishing is!
- Wees voorzichtig met het openen van e-mails en bijlagen van e-mails.
- Biedt een (onbekende) afzender je iets aan wat te mooi is om waar te zijn? Grote kans dat diegene je in de val probeert te lokken. Ga er niet op in.
- Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent van cybercrime.
Vermoed je dat je slachtoffer bent van phishing? Kijk dan op eerste hulp bij cybercrime.