"Mijn wachtwoord achterhalen via een e-mailbericht, dat kan toch niet?" Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in op de website. Hoe betrouwbaar is dat? Heb je te maken met een wachtwoordverleider oftewel phishing?

Nepmails van criminelen...

Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, of met inhoud die je niet verwacht, of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail, ook wel phishingmail genoemd. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je via e-mail op te lichten. Ze gaan soms ook erg ver in hun pogingen.

...om jouw persoonlijke gegevens buit te maken

Het kan geld opleveren om via e-mail achter je persoonlijke gegevens te komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als een cybercrimineel de inloggegevens van je bank bemachtigt en geld van je rekening haalt. Ook kunnen criminelen e-mails sturen waar zij je proberen te verleiden om persoonlijke gegevens terug te mailen of op een link te klikken. Nadat je op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd.

Phishing kan overigens verschillende vormen aannemen: het kan evengoed telefonisch gebeuren.

Herken jij wachtwoordverleiders?