Ransomware

Het zal je maar gebeuren: een hacker maakt jouw unieke en onvervangbare computerbestanden ontoegankelijk en je krijgt ze pas terug als je losgeld betaalt. Je bent dan slachtoffer van ransomware.

Je bestanden gegijzeld

Ga eens bij jezelf na hoeveel waardevolle bestanden er op je computer staan: familiefoto’s, omvangrijke verslagen, je financiële administratie, onderzoeksresultaten, enzovoort. Je moet er toch niet aan denken om die kwijt te raken? Een ideaal doelwit voor hackers om die bestanden te gijzelen. Ze blijven wel op je computer staan, maar ze worden ontoegankelijk gemaakt. Vaak gebeurt dit via een bestand (malware) dat je onbewust hebt opgeslagen op je computer, maar de malware kan zich ook verspreiden via bijvoorbeeld het intranet.

Betalen of je gegevens kwijt

Als je zo’n bestand probeert te openen, of soms al wanneer je de computer wilt opstarten, krijg je de melding dat je éérst losgeld moet betalen. Maar zelfs als je betaalt, is het nog maar de vraag of je je bestanden ooit nog terugkrijgt.

Het is moeilijk om dergelijke aanvallen volledig af te weren en eenmaal getroffen kun je alleen nog maar betalen of je harde schrijf volledig wissen. Gelukkig kun je de consequenties daarvan wel beperken door te zorgen dat je altijd een actuele back-up hebt.

Voorkom datagijzeling met deze tips:

  • Meld een besmetting bij een instelling zo snel mogelijk bij de servicedesk.
  • Verbreek de verbinding met internet: maak de IP kabel los, en schakel wi-fi uit op je apparaat. Zo voorkom je verdere verspreiding.
  • Laat je apparaat aan staan. Een deskundige kan het proces mogelijk nog stoppen zolang het nog niet voltooid is.
  • Betaal geen losgeld. Daarmee beloon je de hackers en houd je hun verdienmodel in stand.
  • Mogelijk kan een computer expert je bestanden ontsleutelen. Op nomoreransom.org staan tools om bestanden weer terug te krijgen.

Ben je slachtoffer van ransomware en heb je direct hulp nodig? Kijk dan op eerste hulp bij cybercrime.

Bescherm jezelf en je gegevens met deze cybersecurity basics.

De gewoontehacker

april 11, 2023

Iedereen vergeet wel eens zijn pasje om het gebouw binnen te komen. Daarom laat je die schijnbaar nieuwe collega met je meelopen. Of die postbezorger. En hoe reageer je op…

Lees artikel
Bescherm je data