Bescherm je gegevens

Bescherm je gegevens online met deze tips, voor thuis, onderweg, op school en op je werk.

Sla gegevens veilig op

Als je gegevens opslaat, kunnen ze eenvoudig gelezen worden. Denk daarom goed na voor je gegevens oplaat. Is dit de beste plek? Hoe veilig is dit eigenlijk? Het is altijd veiliger om gegevens op een centrale plek op te slaan en mensen toegang te geven.

Met encryptie kun je je gegevens versleutelen. Zo zorg je dat alleen jij bij je data kan.

Lees meer over veilig gegevens delen

Herken nep websites

Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen. Verzonken in je zoektocht zag je niet dat één van die sites nep was. En nu liggen jouw naam en inloggegevens voor het oprapen.

Zo herken je nep websites

Herken phishingmail

Heb je een verdacht mailtje ontvangen? Phishingmail is het opstapje waarmee cybercriminelen binnen proberen te komen. Om gegevens te bemachtigen, of om verdachte programma's op je computer te installeren. Phishingmail wordt steeds overtuigender. Met deze tips kun je phishingmail ontmaskeren.

Meer over phishing

Kies een sterk wachtwoord

Met een sterk wachtwoord bescherm je je gegevens op je computer, tablet en smartphone. En ook je e-mail, sociale media, en data in de cloud. Zorg dat je wachtwoord tenminste 12 tekens lang is en varieer met letter, cijfers en tekens.

Lees meer over sterke wachtwoorden

Gebruik unieke wachtwoorden

Wachtwoorden hergebruiken is gevaarlijk. Wanneer cybercriminelen je wachtwoord te pakken krijgen kunnen ze meteen bij heel veel verschillende accounts en gegevens.

Ook slimme variaties op een wachtwoord zijn eenvoudig te kraken. Kies daarom voor alle belangrijke accounts een uniek en sterk wachtwoord.

Deel je account niet met anderen

Heb jij weleens je accountgegevens gedeeld? Dat is gevaarlijker dan je denkt. Denk goed na of er alternatieven zijn. Bijvoorbeeld een gastaccount aanvragen, of bestanden op een andere manier delen.

Meer over wachtwoorden en accounts delen

Gebruik een VPN

Een VPN beveiligd je internetverkeer waardoor cybercriminelen je niet kunnen afluisteren. Gebruik een VPN voor belangrijke en privacy gevoelige zaken. Zoals internetbankieren, inloggen bij overheidswebsites en om bij medische gegevens te komen. En gebruik een VPN als je op een openbaar netwerk zit. Je weet nooit wie er meekijkt.

Lees meer over VPN en openbare netwerken

Vermijd het gebruik van openbare wifi

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Gebruik daarom je databundel, log niet in op openbare netwerken en zorg dat je telefoon niet automatisch inlogt op openbare netwerken zoals wifi in de trein.

Meer over de risico's van openbare wifi

Gebruik een virusscanner

Een virusscanner helpt je om schadelijke software te herkennen. Het voorkomt dat virussen ongezien toeslaan. Let op: een virusscanner controleert alleen op reeds bekende virussen. Het is daarom ook belangrijk dat je updates voor je apparaat zo snel mogelijk uitvoert.

Maak regelmatig back-ups

Met een back-up sla je je bestanden op een andere, veilige plek op. Zo verlies je wanneer je gehackt wordt niet in één keer al je gegevens en bestanden. Grote cloud leveranciers zoals Microsoft en Apple hebben de mogelijkheid om voor een klein bedrag automatisch bestanden van je apparaat naar een back-up weg te schrijven.

Voer updates zo snel mogelijk uit

Leveranciers brengen regelmatig updates uit. Soms zijn de updates om een net bekend gemaakt beveiligingslek te dichten. Na bekendmaking van een beveiligingslek gaan hackers actief op zoek naar apparaten die kwetsbaar zijn. Voer updates zo snel mogelijk uit en voorkom dat jouw apparaat gehackt wordt.

Internet of Things

Je koffie al ingeschonken voor je wakker wordt, een melding op je telefoon als de was klaar is en je thermostaat die zelf weet wanneer en op hoeveel graden je...

Lees artikel
Bescherm je data

Herken nep websites

Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen....

Lees artikel
Bescherm je data

Veilig op reis

Je gaat op reis en je neemt mee… alles wat je dierbaar is. Al je herinneringen, zaken en kennis bewaar je tegenwoordig op je telefoon en laptop. Lekker makkelijk om...

Lees artikel
Bescherm je data