Is het gebruik van openbare wifi-netwerken eigenlijk wel veilig? Superhandig inloggen zonder wachtwoord of met een wachtwoord dat op het bord staat van het koffietentje waar je zit. Weet jij wat er kan gebeuren of wat je kunt doen om jezelf te beschermen?

Hackers bootsen een netwerk na...

Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kunnen hackers de gegevens op je telefoon of computer misbruiken. Met speciale apparatuur maken ze een netwerk aan met een voor jou bekende netwerknaam (bijvoorbeeld ‘Wifi in de trein’ van de NS). Als je hierop inlogt, kom je op het netwerk van de hacker, in plaats van het netwerk waarvan je dacht gebruik te maken. Ook kan een hacker privacygevoelige websites namaken, zoals die van DigiD of je bank. Dan denk je dat je deze websites bezoekt, maar ben je eigenlijk op de website van een hacker.

...en stelen je gegevens

Gegevens op je pc of mobiele telefoon kunnen na inloggen op het hackernetwerk uitgelezen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld inloggegevens zijn. Volgens de Veiligheidsmonitor (2016) van het Centraal Bureau voor de Statistiek, was in 2016 meer dan 1 op de 10 Nederlanders slachtoffer van hacking, variërend van inbraak op een computer of mobiele telefoon tot het inloggen op e-mail- of Facebook-account.

Ben jij je bewust van meekijkwifi's?