Iedereen kan hacken
“Hoe groot is nou de kans dat ik gehackt word?” Groter dan je denkt: je let even niet op en plotseling staat er malware op je laptop. Iemand heeft binnen een paar seconden jouw computer besmet en kijkt moeiteloos mee als je bijvoorbeeld internetbankiert. Hoe bizar is dat!
Voorkom dat jij gehackt wordt tijdens je koffiepauze.
Bescherm jezelf tegen digitale risico’s
Criminaliteit zal altijd en overal bestaan, ook in de digitale wereld. Het is belangrijk dat je cybercrime herkent, want de digitale risico’s zijn veel groter dan je denkt. Het is inmiddels zo eenvoudig en wijdverbreid dat je in ieder geval voor een goede digitale basisbescherming moet zorgen. Net zoals dat je de voordeur op slot draait als je het huis verlaat.
Hacken wordt te makkelijk
Hacken wordt te makkelijk, zegt ook de politie. Je hoeft er zelf weinig verstand van te hebben om te kunnen hacken: je kunt gewoon de software of dienstverlening online kopen. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan hacken, met als makkelijkste slachtoffers: gebruikers die de gevolgen niet kennen en onzorgvuldig met hun digitale bescherming omgaan. Zo kunnen jouw gegevens gestolen worden zonder dat je het door hebt.
Onze iedereen kan hacken tips
- Let in openbare ruimtes op dat mensen niet mee kunnen lezen op je scherm, of bij het intypen van je wachtwoord.
- Maak gebruik van sterke wachtwoorden en inloggen met meerdere factoren. Bijvoorbeeld een wachtwoord in combinatie met een vingerafdruk of een unieke code op jouw telefoon.
- Vergrendel je scherm als je een apparaat niet gebruikt of wegloopt van je werkplek.
- Schrijf wachtwoorden niet op en bewaar ze niet op een plek waar anderen ze makkelijk kunnen lezen.
De gewoontehacker
Iedereen vergeet wel eens zijn pasje om het gebouw binnen te komen. Daarom laat je die schijnbaar nieuwe collega met je meelopen. Of die postbezorger. En hoe reageer je op…
Lees artikelVeilig opslaan van gegevens
Even dat bestand overzetten of kopiëren van jouw apparaat naar…
Lees artikel