Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht
MFA

Maak gebruik van 2-factor authenticatie.

Cyberhygiene
MFA

2-factor authenticatie (2FA) is een authenticatiemethode waarbij je je op twee manieren moet identificeren om ergens toegang tot te krijgen. De eerste manier is vaak het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede manier is bijvoorbeeld een sms-code. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat je toegang krijgt, dus je account is op deze manier beter beveiligd. Zelfs als je wachtwoord uitlekt, heeft een hacker nog geen toegang tot je account.

2FA zelf instellen

Je kan 2FA zelf redelijk snel instellen en steeds meer webdiensten bieden deze optie aan, hoewel je het wel zelf moet aanzetten. Log in bij de tool of dienst en check de beveiligingsinstellingen.

2FA via de Authenticator app

Een andere manier om 2FA in te stellen is door middel van de Authenticator app (beschikbaar voor de iPhone, Android of Windows Phone). Deze app genereert een eenmalige code welke elke 30 seconden wijzigt. Dit is vergelijkbaar met een random reader zoals je dat bij internetbankieren gebruikt.

Stap 1: Download de Google Authenticator app (voor iPhone of Android Phone) of de Windows Authenticator app (voor Windows Phone).

Stap 2: Log in en navigeer naar ‘Mijn account’ > ‘Beveiliging’. Hier schakel je 2FA in waarna een QR-code wordt geladen.

Stap 3: Open de app op je mobiel en (afhankelijk van de versie die je hebt) kies je voor ‘Een account toevoegen’ of ‘Een account instellen’ in Google Authenticator. In Windows Authenticator selecteer je het plus icoon onderin je scherm.

Stap 4: In Google Authenticator ga je naar ‘handmatig een account toevoegen’ en kies ‘Een streepjescode scannen’. In Windows Authenticator selecteer je vervolgens het camera icoon. Scan nu de QR-code.

Stap 5: Als de QR-code wordt herkend zal de app een verificatiecode tonen. Sla deze code op zodat je die kan gebruiken om in te loggen.

Stap 6: De volgende keer dat je inlogt op het controlepaneel zal je na het opgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd worden om een verificatiecode op te geven die je met de Authenticator app op je mobiel genereert.