Bewaak je privacy

Bescherm je privacy voor je eigen veiligheid. Privacy is het recht om met rust gelaten te worden. Steeds meer apparaten en apps verzamelen en verhandelen jouw gegevens. Of daar risico's voor jou aan zitten maakt hen niet uit. Bescherm jezelf en je persoonsgegevens met deze tips.

Veilig omgaan met gegevens en het herkennen en melden van datalekken zijn belangrijke vaardigheden. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wat jij kunt doen om veilig met persoonsgegevens om te gaan leer je in deze nieuwe e-learning.

Lees de voorwaarden

Online diensten zoals van Facebook, Google en Microsoft zijn vaak gratis te gebruiken. In ruil voor de gratis toegang geef je echter wel een deel van je privacy op. De diensten mogen bijvoorbeeld je foto’s, je likes, je locatie of de inhoud van je berichten analyseren en gebruiken voor commercieel gewin. Zo kunnen ze advertenties personaliseren, je foto’s gebruiken in reclame-uitingen en een deel van je gegevens (al dan niet geanonimiseerd) doorverkopen aan derden. Waarbij ze soms handig gebruik maken van de algemene voorwaarden, die je als gebruiker vaak niet leest.

Lees meer over algemene voorwaarden

Herken datalekken

Worden jouw gegevens gebruikt zonder jouw toestemming? Of zijn ze voor iedereen in te zien? Dan is er misschien sprake van een datalek. Herken datalekken, rapporteer ze zo snel mogelijk en bescherm je privacy

Lees meer over datalekk

Weet wat je online deelt

Het internet onthoud alles. Let daarom op met wat je deelt. En controleer regelmatig de privacy instellingen van apps als Facebook, Instagram en LinkedIn.

Lees meer over uitkijken met wat je deelt

Mobiele apps luisteren altijd mee

Een app om foto’s te delen met je vrienden, je avondeten te bestellen en je sportprestaties te meten. En je hebt er ook nog één met grappige geluidjes. Dat spelletje dat je al uitgespeeld hebt. En die ene voor op vakantie. Maar wist je dat jij die al die apps met je mee laat reizen, luisteren en kijken? En ze dus altijd precies weten waar je bent, wat er op je foto’s staat en zelfs wat je zegt?

Meer over meeluisterende mobiele apps

Apparaten in je huis houden je in de gaten - Internet of Things

Je koffie al ingeschonken voor je wakker wordt, een melding op je telefoon als de was klaar is en je thermostaat die zelf weet wanneer en op hoeveel graden je huis verwarmd moet worden. Zo veel slimme apparaten, maar weet jij welke informatie er van jou in de cloud opgeslagen wordt? Of hoe makkelijk zo’n apparaat te hacken is?

Lees meer over slimme apparaten

Lees meer over het beschermen van je privacy

Lees jij de voorwaarden?

Het gebruik van social media is gratis....toch?! Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Maar vind jij het oké dat alle gegevens die jij online post worden...

Lees artikel
Bescherm je data

Openbare wifi

Is het gebruik van openbare wifi-netwerken eigenlijk wel veilig? Superhandig inloggen zonder wachtwoord of met een wachtwoord dat op het bord staat van het koffietentje waar je zit. Weet jij...

Lees artikel
Bescherm je data