Herken cybercrime

Herken cybercrime en leer hoe je cybercriminelen kunt verslaan. Cybercriminelen proberen je op veel verschillende manieren in de val te laten lopen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten cybercrime en hoe je deze kunt herkennen.

Ransomware

Het zal je maar gebeuren: een hacker maakt jouw unieke en onvervangbare computerbestanden ontoegankelijk en je krijgt ze pas terug als je losgeld betaalt. Je bent dan slachtoffer van ransomware.

Lees meer over ransomware

Phishing

Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in op de website. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je via e-mail op te lichten. Door nep email verleiden ze jou om een bijlage te openen, op een link te klikken of gegevens in te voeren. En gaan ze met jouw gegevens aan de haal of installeren ze schadelijke software op je computer.

Lees meer over phishing

Spear phishing

Helaas geen prins uit een ver oord of een mysterieuze achteroudtante die een erfenis voor je naliet. Maar wel een nepbericht speciaal voor jou. Want als je toegang tot privé-, ICT- of financiële gegevens hebt of een hoge functie bekleedt, loop je altijd meer risico op phishing.

Lees meer over spear phishing

CEO fraude

Bij CEO-fraude doen criminelen zich voor als een hooggeplaatste manager of bestuurder. Meestal krijgt een medewerker van de financiële administratie een e-mail van de leidinggevende met het verzoek om een groot bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Er is haast bij en het gaat buiten de normale procedures om.

Lees meer over CEO fraude

Nep websites

Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen. Verzonken in je zoektocht zag je niet dat één van die sites nep was. En nu liggen jouw naam en inloggegevens voor het oprapen.

Lees meer over nep websites

Cyberpesten

Het is erg makkelijk vanachter een bureau: een gênante foto van iemand delen of een kwetsende reactie plaatsen. Of nog erger, als de boze woorden via directe berichten binnenkomen en daarmee nog onzichtbaarder zijn. Maar zulk gedrag is niet normaal. Of het nu om jezelf gaat of een ander.

Meer over cyberpesten

De koffiepauze hacker

“Hoe groot is nou de kans dat ik gehackt word?” Groter dan je denkt: je let even niet op en plotseling staat er malware op je laptop. Iemand heeft binnen een paar seconden jouw computer besmet en kijkt moeiteloos mee als je bijvoorbeeld internetbankiert. Hoe bizar is dat! Herken cybercrime en lees hieronder meer over hacken.

Meer over 'iedereen kan hacken'

Social engineering

Iedereen vergeet wel eens zijn pasje om het gebouw binnen te komen. Daarom laat je die schijnbaar nieuwe collega met je meelopen. Of die postbezorger. En hoe reageer je op een onbekende helpdeskmedewerker die ongevraagd in je computer wil kijken? Werken een mooie functietitel en een vlot of juist geëmotioneerd praatje als jouw magische sleutels?

Meer over 'de gewoonte hacker'

Meer lezen over cybercrime

Herken nep websites

Je bent op zoek naar informatie of naar dat ene product. Je klikt en leest en klikt nog wat verder. De volgende dag blijk je niet meer te kunnen inloggen....

Lees artikel

Bescherm je data

Phishing

"Mijn wachtwoord achterhalen via een e-mailbericht, dat kan toch niet?" Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in...

Lees artikel

Herken Cybercrime